Виконавчий напис нотаріуса за кредитним договором тепер офіційно поза законом

Дата: 04.05.2022 16:03
Кількість переглядів: 3396

19 квітня 2022 року Кабінет Міністрів України прийняв постанову №480 "Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо діяльності нотаріусів та функціонування єдиних та державних реєстрів, держателем яких є Міністерство юстиції, в умовах воєнного стану".

        Не оминув КМУ своєю увагою і питання вчинення нотаріусами виконавчих написів.

     Згідно п. 2 цієї постанови забороняється вчинення виконавчих написів на кредитних договорах, які не є нотаріально посвідченими. Розділ “Стягнення заборгованості з підстав, що випливають з кредитних відносин” Переліку документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів нотаріусів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29 червня 1999 р.   виключено.

   Тим самим КМУ заборонив нотаріусам вчиняти виконавчі написи за договорами, що були укладені між кредитором та боржником, однак не були посвідчені нотаріально.

   Фактично КМУ нарешті виконав Постанову Київського апеляційного адміністративного суду від 22 лютого 2017 року у справі №826/20084/14, в якій суд вказав на незаконність таких виконавчих написів на кредитних договорах.

    Завдяки даним змінам, мікрофінансові організації (МФО) та банки тепер позбавлені можливості стягувати в позасудовому порядку заборгованість з надмірними відсотками та штрафними санкціями (які зазвичай є необгрнутованими та надуманими) або з пропуском позовної давності (закінченням дії кредитного договору) та стягувати їх у примусовму порядку,   шляхом вчинення виконавчого напису нотаріуса. Раніше задля того, щоб боржнику оскаржити незаконні дії кредитора необхідно було звертатись до суду та доводити, що виконавчий напис нотаріусом було вчинено з порушенням норм законодавства. З урахуванням навантаження на судову систему в Україні, розгляд справи міг тривати досить довго.

      Дана постанова по суті поставила крапку, щодо неоднозначного трактування норм закону та позбавила нотаріусів "легкого" та "швидкого" заробітку, а кредиторів примусить діяти в рамках закону та звертатись до суду з позовом про стягнення заборгованості. У боржника буде можливість надати свої пояснення з приводу простроченої заборгованості та правомірності нарахування відсотків та штрафних санкцій. А суд вже прийме законне та обгрунтоване рішення у спірних питаннях, щодо стягнення кредитної заборгованості.

 Виникли питання, за юридичною консультацією звертайтесь  до  Попільнянського бюро правової допомоги за адресою: смт. Попільня вулиця Горького, 6 а, телефон (04137) 5-10-04.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь