Пошук

ЗАКОНОПРОЄКТ № 5557: ХТО ЗМОЖЕ ДОЛУЧИТИСЯ ДО НАЦІОНАЛЬНОГО СПРОТИВУ? ДУМКА ЕКСПЕРТІВ

Дата: 24.06.2021 15:09
Кількість переглядів: 741

Ініціативна група законодавців, представників виконавчої влади, громадських організацій, територіальної оборони Києва обговорили внесений Президентом України Володимиром Зеленським на розгляд Верховної Ради України законопроєкт № 5557 «Про основи національного спротиву».

На думку експертів, ухвалення законопроєкту № 5557 — безальтернативний шлях максимально швидко зміцнити Україну в умовах зростаючої російської загрози з території РФ, з боку окупованих Криму та ОРДЛО, Білорусі, молдовського Придністров’я та Чорного моря.

Над розробкою законопроєкту № 5557 працювали представники всіх родів військ, ветеранських організацій та експерти. Він є спільним напрацюванням, де враховано пропозиції всіх сторін. Крім того, це імплементація концепції всеохоплюючої оборони як однієї з практик країн-членів НАТО.

Хто може долучитися до національного спротиву?

Громадяни України, які перебували на військовій службі, воювали проти російського агресора, зможуть стати резервістами й бути приписаними до військових частин і підрозділів тероборони в тому регіоні, де проживають.

Особи без військового досвіду теж зможуть стати на захист Батьківщини, оскільки отримають шанс стати бійцями добровольчих загонів територіальних громад. Відповідно до законопроєкту, якщо такі українці висловлюють бажання приєднатися до тероборони, їх можуть зарахувати до складу добровольчих формувань територіальних громад після проходження медичного, професійного та психологічного відбору і підписання контракту добровольця територіальної оборони.

Які обов’язки покладатимуть на учасника національного спротиву?

Обов’язки учасника національного спротиву залежать від того, до якої його складової він залучений — територіальної оборони чи руху опору.

Учасник руху опору діятиме переважно на конфіденційній основі, бо він готується до дій на окупованій або захопленій противником території. За задумом авторів законопроєкту, він має виконувати такі завдання:

формувати осередки руху опору і набуття ними відповідних спроможностей;

перешкоджання діям військ агресора;

участь у проведенні спеціальних — розвідувальних, інформаційно-психологічних та інших — операцій.

Як регулюватимуть використання зброї?

Відповідно до законопроєкту, індивідуальна штатна зброя зберігатиметься у визначених та спеціально обладнаних приміщеннях на території пунктів постійної дислокації або визначених місцях зберігання.

У разі виконання завдань після введення планів територіальної оборони в дію учасникам національного спротиву надаватимуть право на зберігання індивідуальної штатної зброї і боєприпасів до неї в місцях проживання.

Члени добровольчих формувань під час виконання завдань матимуть право застосовувати особисту мисливську зброю та боєприпаси. За ними також закріпиться індивідуальна штатна зброя. Забезпечення нею та боєприпасами здійснюється за єдиним у ЗСУ алгоритмом.

Детальніше про законопроєкт можна дізнатись на вебсайті “Національний спротив”.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь