Право на відпустку до досягнення дитиною шестирічного віку

Дата: 26.02.2021 10:33
Кількість переглядів: 3381

  • раво на відпустку до досягнення дитиною шестирічного віку
    •   Якщо дитина, якій виповнилося три роки, потребує домашнього догляду, мати може оформити відпустку без збереження заробітної плати тривалістю, вказаною в медичному висновку, але не більше ніж до досягнення дитиною шестирічного віку.

           Таке право жінці гарантують ст. 179 Кодексу законів про працю України та п.3 ч.1 ст. 25 Закону України “Про відпустки”. Відмовити в наданні такої відпустки роботодавець не має права.

             Цю відпустку жінка може взяти відразу безпосередньо після закінчення відпустки для догляду за дитиною до 3 років.

          Не втрачається це право і в разі, якщо після закінчення відпустки для догляду до 3 років мама вийшла на роботу, але у зв’язку з частими хворобами дитини виникла необхідність узяти відпустку для догляду за нею від 3 до 6 років.

Більше того, жінка може перервати цю відпустку, приступити до роботи, а потім знову оформити її, якщо є така необхідність і це підтверджує медичний висновок.

       За весь період перебування у відпустці для догляду від 3 до 6 років за працівницею зберігають робоче місце.

        Роботодавець не має права звільнити її за власною ініціативою в цей період. Виняток — повна ліквідація підприємства, коли допускається звільнення з обов’язковим працевлаштуванням. Також роботодавець зобов’язаний працевлаштувати працівницю в разі звільнення її після закінчення строкового трудового договору.

    У загальному випадку відпустка для догляду від 3 до 6 років закінчується в день виповнення дитині 6 років або раніше, якщо це вказано в медичному висновку.

       Відпустка для догляду від 3 до 6 років не оплачується, оскільки належить до відпусток без збереження заробітної плати (п.3 ч. 1 ст. 25 ЗУ “Про відпустки”).

       Щоб скористатися правом на відпустку без збереження заробітної плати для догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку, жінка подає роботодавцеві заяву. У ній  вказує дати початку і закінчення відпустки. Ці дати повинні входити в період, зазначений в медичному висновку про необхідність домашнього догляду за дитиною. До заяви додається довідка за формою № 080-1/о, затвердженою наказом Міністерства охорони здоров”я України «Про затвердження форм первинної облікової документації та інструкцій щодо їх заповнення»  від 11.06.2012 № 430. Зазначена довідка підтверджує необхідність домашнього догляду за дитиною. Інформація, яка міститься в довідці, є інформацією з обмеженим доступом і не підлягає розголошенню.  На підставі отриманих документів роботодавець видає наказ (розпорядження) про надання відпустки без збереження заробітної плати для догляду за дитиною на період, зазначений у заяві.    

 

 Виникли питання, за юридичною консультацією звертайтесь  до   Попільнянського бюро правової допомоги за адресою:   смт. Попільня вулиця Горького, 6 а, телефон (04137) 5-10-04.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь