Рекомедації для мешканців із децентралізованим водопостачанням, які вживають та використовують у побуті воду шахтних колодязів

Дата: 03.02.2020 12:33
Кількість переглядів: 623

Фото без опису

Рекомедації для мешканців із децентралізованим водопостачанням, які вживають  та використовують у побуті воду шахтних колодязів

  Криниця на приватній садибі, дачній ділянці як і раніше залишається основним джерелом децентралізованого водопостачання. Знезараження питної води має важливе значення в загальному циклі очищенні води та застосовується майже скрізь. Знезараження води – це останній етап підготовки води, останній бар’єр на шляху передачі інфекцій.

 Важливою умовою, що забезпечує якість води – є правильна експлуатація колодязя (криниці). Для того, щоб колодязна шахта не стала резервуаром всіляких бактерій і мікроорганізмів періодично повинні проводитися дезінфекція колодязя і його чищення, лабораторний контроль якості питної води.

  Особливе значення дезінфекції води виникає у теплий період року, період паводку та підняття рівня грунтових вод коли існують сприятливі умови для розвитку інфекцій, які розповсюджуються через воду.

   З метою попередження виникнення можливої шкоди здоров’ю при вживанні води із шахтних колодязів, які тривалий час не використовувалися,  або були підтоплені грунтовими водамипідчас паводку чи стихійного лиха, рекомендовано тимчасово припинити споживання недоброякісної води до вжиття  профілактичних дезінфекційних заходів.

Санацію шахтних колодязів  виконують у послідовності:

  1. Попередня дезінфекція підводної частини криниці об’ємним способом.

Для дезінфекції визначають об’єм (V) води в колодязі в кубічних метрах за формулою: V=S*H (S- площа дзеркала води, Н – висота стовпа води).

Санація підводної частини криниці об’ємним способом проводиться одним із дієвих дезінфекційних засобів, які призначені для дезінфекції води, такі як «Соліклор», «Акватабс», «Акватабс-8,68», «ЖавіларОксі», «ДЕЗ Хлор», «Клорсепт-25», «Dutrion (діоксидхлора)», «Акватон-10», «Ді Хлор», «Біо Хлор – Т», «Люмакс Хлор Лайт» та інші. Санація проводиться відповідно рекомендаціям, що надаються  Методичними вказівками щодо застосування дезінфекційного засобу.

Розрахункову кількість дезінфекційного засобу розчиняють у невеликій кількості води, налитої у відро, до отримання рівномірної суміші, та виливають цей розчин у колодязь. Воду у колодязі добре перемішують протягом 15-20 хв. жердинами чи частим опусканням та підніманням відра на тросі. Потім колодязь закривають кришкою і залишають на 1,5-2 год..

Якщо вода у колодязі холодна ( +40С – +60С) кількість дезінфікуючого препарату збільшують вдвічі.

  1. Очищення криниці.

 Після дезінфекції об’ємним методом  криницю повністю звільняють від води, проводять чистку дна від мулу, бруду. Стінки колодязя чистять механічним способом.

 Перед тим як людина спускається у колодязь, перевіряють, чи не накопичився там СО2.

Поверхню стінок зруба криниці дезінфікують дезінфекційним засобом методом зрошення з гідропульта із витримкою експозиції.

      3.Лабораторний контроль якості дезінфекції.

 Для впевненості щодо якості проведеної дезінфекції та безпечності питної води в колодязі потрібно відібрати пробу води для проведення лабораторних досліджень.

 Слід зазначити, що дезінфекція  води  дає тимчасовий ефект, тому якщо є постійне джерело забруднення – затікання нечистот від вбиральні, вигрібної  ями  ґрунтових  вод через несправний колодязний зруб тощо, користування водою з колодязя забороняється до усунення цих дефектів.

           Вода в колодязях, що використовується для господарсько-питних потреб повинна бути чистою та безпечною для вживання, для цього необхідно утримувати колодязь в належному санітарному стані, своєчасно проводити ремонт, очищення та дезінфекцію.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь