ОБЕРЕЖНО - ГНУС

Дата: 24.04.2018 16:15
Кількість переглядів: 1054

Фото без опису

ОБЕРЕЖНО - ГНУС

 

     У зв’язку з складними кліматичними умовами на території району в квітні місяці та різкою зміною температурного режиму з прохолодного до підвищення температури (+20-25 градусів) зростає загроза масових проявів симуліїдотоксикозів (гнусу), а також в зв’язку з початком пасовищного періоду та з метою профілактики заразного вузликового дерматиту ВРХ.

     З метою профілактики ентомозів і недопущення виникнення їх негативних наслідків у період випасання худоби необхідно на час масового льоту кровососних комах:

     - випасання тварин проводити до і після льоту кровососів (вранці та ввечері);

     - випасання худоби проводити на пасовищах, які добре продуваються вітрами;

     - літні табори розміщувати в місцях віддалених від річок, боліт, вологого лісу.

     Клінічна картина.  Клінічні признаки при покусах мошки можуть проявлятися за 20-30 хвилин після масових покусів. Перші клінічні признаки характеризуються зниженням апетиту з наступною відмовою від корму, сильним занепокоєнням. Помітно посилюється слинотеча, серозні витікання з очей і носових отворів, температура тіла підвищується на 1,5-2°С. Через 3-4 години після прояву клінічних ознак настає загальне пригнічення організму. У більшості тварин відмічається набряк тканин у ділянці міжщелепового простору підгруддя нижньої частини живота. Тварина слабо реагує на зовнішні подразники, скорочення рубця відсутні, хода стає хиткою, згодом вони лягають на землю. При огляді шкіри на не пігментованих ділянках видно численні крапчасті й смугасті крововиливи. У волосяному покриві виявляється значна кількість мошок.

     Профілактика. З профілактичною ціллю перед випасом раз на добу худобу обробляють розчином бутоксу, неостомазану, «Байофлай Пур-он» (готовий до застосування), «Ектосан-плюс». Застосування препаратів необхідно виконувати згідно діючих настанов з дотриманням усіх загальноприйнятих заходів  безпеки.

     Лікування. При виявленні захворювання худоби, хворих тварин негайно ізолювати із загального стада під накриття або у приміщення. Із шерстного покриву видаляють мошок, обтирають тіло тварин ганчіркою, змоченою у холодній воді. Місце масових укусів обробляти іхтіоловою 10% маззю, яка володіє протизапальною дією, для зменшення набряків і запалення в місцях укусів мошок, також рекомендовано календулову мазь та препарат «Фітосет», а також необхідно звернутись до ветеринарного лікаря для надання симптоматичного лікування.    

 

 

     За консультацією по профілактиці та лікуванні хворих тварин звертатися до ветеринарних спеціалістів дільничної лікарні ветеринарної медицини та в районну державну лікарню ветеринарної медицини за телефоном 2-54-53.

 

Попільнянська районна державна лікарня ветеринарної медицини


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь